Taierea motului la fetite si baietii si ce se pune pe tavita de mot.

Tăierea motului este o tradiție populară în multe culturi și țări, inclusiv în România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina și alte țări din Europa Centrală și de Est, Africa, Asia și America de Sud. Această tradiție implică tăierea unei suvite de păr a unui copil la prima aniversare a nașterii sale. Tăierea motului este considerată un simbol al trecerii copilului de la starea de nou-născut la cea de copil și este asociată cu diverse superstiții și tradiții populare.

În ceea ce privește tradiția tăierii motului la copii, se crede că această practică ar fi asociată cu ideea de a proteja copilul de forțele malefice și de a-l aduce sub protecția zeilor sau a entităților spirituale. În multe culturi, părul era considerat o sursă de energie și putere, iar tăierea lui putea fi văzută ca o modalitate de a elibera această energie și de a asigura sănătatea și protecția copilului.

În funcție de tradiția locală, tăierea motului poate fi însoțită de diverse obiceiuri sau ritualuri, cum ar fi îmbrăcarea copilului în haine speciale, oferirea de daruri, organizarea de petreceri sau ceremonii religioase. Suvita de păr tăiată este adesea păstrată ca un obiect de amintire a acestei tradiții.

În România, tradiția tăierii motului este considerată o tradiție importantă și este adesea asociată cu rolul pe care îl au nașii în viața copilului. Tăierea motului are loc în general în prima aniversare a nașterii copilului și este efectuată adesea de către nași. Suvita de păr tăiată este păstrată într-o cutiuta din lemn sau metal ca un obiect de amintire a acestui eveniment.

Tăierea motului este o tradiție importantă în multe culturi și este considerată un moment special în viața copilului și a familiei sale. Este o tradiție care aduce oamenii împreună și care respectă trecutul și tradițiile lor culturale.

Tăierea motului este o ocazie specială în viața copilului și a familiei sale, iar respectarea tradițiilor și obiceiurilor specifice poate face această tradiție și mai memorabilă.

În tradiția românească, tava de mot este o tavă pe care se așează diverse obiecte și care este prezentată copilului pentru a alege unul sau mai multe dintre acestea. În general, aceste obiecte reprezintă diferite meserii sau domenii de activitate și ar putea să indice ce va fi copilul când va crește sau să aducă noroc și protecție copilului.

Ce obiecte se pun pe tavița de moț

Obiectele care se pun pe tava de mot pot varia în funcție de regiune și cultură, dar pot include, de exemplu:

 • Bani – pentru a aduce noroc și prosperitate financiară în viața copilului
 • O carte – daca face aceasta alegere copilul va avea o carieră de succes sau că va fi un om cult
 • O sticluță de ulei – pentru a indica faptul că copilul va fi sănătos și va avea o viața lunga
 • Surubelnita – va fi un meșter priceput și va avea o carieră în domeniul tehnic sau al construcțiilor
 • Un pieptene sau un ruj – copilul va fi atragator si cochet sau va avea o carieră în domeniul frumuseții
 • Un cristal – pentru a aduce noroc și protecție copilului
 • O jucărie de pluș – va indica faptul că copilul va fi un bun părinte
 • O minge – aceasta alegere inseamna ca va fi un sportiv sau va avea o pasiune pentru sport
 • Cheile de la mașină pot fi considerate un simbol al libertății și independenței și pot sugera faptul că va fi un conducător priceput sau va avea o pasiune pentru mașini.
 • Stiloul – indica ca va fi un scriitor talentat sau va avea o carieră în domeniul juridic sau al jurnalismului.
 • Parfumul poate aduce noroc și protecție și poate indica faptul că va fi un om atrăgător
 • Oglinda poate fi considerată un simbol al frumuseții și al perfecțiunii și poate indica faptul că copilul va fi frumos și va avea o atitudine pozitivă față de propria imagine. În alte culturi, oglinda poate fi considerată un simbol al lumii spirituale și poate fi utilizată în ritualuri sau ceremonii pentru a aduce protecție, noroc și frumusețe în viața copilului și a familiei sale. Oglinda poate fi considerată un simbol al perfecțiunii și poate indica faptul că copilul va fi frumos și va avea o atitudine pozitivă față de propria imagine.

Acestea sunt doar câteva exemple de obiecte care se pot pune pe tava de mot. În general, obiectele care sunt alese sunt considerate a fi importante pentru viața copilului și a familiei sale și pot avea o semnificație specială pentru acesta.

Tavita mot sau tava turta?

În tradiția românească, tăierea motului este adesea asociată cu tăierea unei turte sau a unei plăcinte speciale numită “turta motului”. Acest aliment este pregătit special pentru această ocazie și este servit în timpul ceremoniei de tăiere a motului.

Turta motului este o plăcintă dulce, făcută din făină, zahăr, ouă, unt sau ulei și alte ingrediente, în funcție de rețeta specifică. Această plăcintă poate fi decorată cu diferite simboluri, cum ar fi literele alfabetului, numere sau forme geometrice, care pot indica ce va fi copilul când va crește sau pot aduce noroc și protecție.

De asemenea, plăcinta poate fi împărțită cu invitații la petrecerea care are loc după ceremonia de tăiere a motului și poate fi un simbol al ospitalității și generozității gazdelor.

În general, turta motului și tăierea acesteia sunt considerate un moment important în tradiția românească a tăierii motului și reprezintă o ocazie specială pentru a celebra creșterea copilului.

Unde gasesc o tavita personalizata superba?

Dacă îți dorești să oferi un cadou unic și personalizat pentru copilul sau finul tău, tava personalizată de la bootiq.ro este alegerea perfectă! Fiecare tava este confecționată cu grijă în atelier, folosind lemn de pin de cea mai bună calitate.

Dar aceste tăvi sunt mult mai mult decât un obiect practic – fiecare dintre ele este personalizată de un artist plastic cu ilustrații în stil watercolor, care se îmbină perfect cu numele copilului și mesajul de personalizare. Mânerul în formă de inimioară adaugă o notă de dragoste și frumusețe, iar accesoriile pe care le alegi vor face tava să fie cu adevărat unică. In plus sunt vopsite cu culori pe bază de apă, astfel încât să fie sigură pentru micuțul tău.

Și dacă acestea nu sunt suficiente pentru a te convinge, toate produsele sunt antichizate manual cu patina aurie, pentru a adăuga un strop de eleganță și rafinament. Nu trebuie să-ți faci griji nici în privința ambalajului, deoarece fiecare tavă este ambalată frumos cu fundiță, gata să fie oferită cadou.

Dacă îți dorești să oferi un cadou frumos și unic pentru copilul tău sau pentru finul tău, pe bootiq.ro vei găsi o mulțime de produse frumoase, toate confecționate cu aceeași grijă și atenție la detalii și personalizate in același stil pentru a oferi o experiență unică, frumoasă și memorabilă.

Așadar, nu mai sta pe gânduri și comandă acum tava personalizată de pe bootiq.ro, pentru a face o impresie de neuitat și pentru a oferi un cadou cu adevărat special micuțului tău!

PS: Ne poti vizita in showroom-ul din Bucuresti daca vrei sa le vezi cu ochii tai.